آببند مکانیکی ( سیل مکانیکال )
​​​​​​​

سیل (seal) یا آب بند ها از جمله وسایل مکانیکی هستند که برای جلوگیری از نشت مایعات، جامدات و گازها به بیرون از سیستم در بر گیرنده آنها مورد استفاده قرار می گیرند، به جای آب بند از اصطلاح نشت بند هم استفاده می شود. این وسایل آب بندی یا مکانیکال سیل ها مانع از نفوذ ذرات خارجی به درون مخازن و یا سیستم های بسته لوله کشی نیز می شوند. با توجه به اصول مختلف حاکم بر صنعت آب بند انواع گوناگونی از مکانیکال سیل ها طراحی و عرضه می شوند. قبل از انتخاب نوع سیل مکانیکی برای یک مصرف خاص باید ارزیابی دقیق از مسئله مورد نشت بندی به عمل آید. در انتخاب یک مکانیکال سیل برای مصرف خاص باید عوامل فشار، درجه حرارت، خورندگی هوای محیط بر آن، جنس سیل مکانیکی، سرعت محور دوار ماشین و غیره توجه شود. بطور کلی برای پیدا کردن راه حل فنی مطمئن جهت نشت بندی سیستم

​​​​​​​های مکانیکی شناخت درست مسئله آب بندی و انتخاب یک مکانیکال سیل مناسب که پیوسته در بازار مصرف موجود می باشد و مقدار نشتی، عوامل مهم به شمار می روند.​​​​​​​​​​​​​​

مکانیکال سیل 
 
سیل مکانیکی به قطعه ای اطلاق می شود که شامل دو سطح صاف یکی ثابت و دیگری متحرک بوده و محل اصلی آب بندی، سطح تماس بین قسمتهای ثابت و متحرک که عمود بر محور چرخش  است می باشد. معمولا حلقه یا رینگ متحرک جزئی است که همراه با محور دوران کرده و توسط رینگ های آب بند کمکی مانند ارینگ، رینگ V شکل و یا آکاردئونی ها روی محور سوار می شود و توسط نیروی فنر همواره با سطح ثابت مقابل در تماس نگه داشته می شود این امر به تنظیم محوری اتوماتیک سیل (seal) با توجه به حرکت محور و میزان سایش سطح سیل مکانیکی کمک می کند.
 
سیل مکانیکی چگونه به وجود آمده است؟
 
ایده اولیه سیل مکانیکی در آب بندی محل هایی که فشار سیال و یا سرعت محور بالا بوده، مطرح شده است. در اینگونه موارد واشرها و آب بندهای ساده دیگر جوابگو نمی باشند چون باید هم فشار بسیار بالای سیال را تحمل کرده و هم در حالیکه از یک طرف با پوسته ثابت در گیرند، از طرف دیگر سرعت دورانی زیاد محور را نیز تحمل کنند. در سیل مکانیکی، واشرها و آب بندهای کمکی در معرض حرکت سریع محور قرار نداشته و وظیفه آنها تحمل فشار سیال تحت آب بندی می باشد.
برای آنکه تماس بین سطوح در غیاب فشار هیدرولیکی برقرار باشد، جهت اعمال بار، معمولا فنر مورد نیاز است. بار اعمالی باید به اندازه ای باشد که تحت شرایط کاری مختلف تماس بین سطوح را حفظ کند اما اگر بیش از اندازه زیاد باشد، عمر مفید سیل را کاهش می دهد، معمولاً از فنر مارپیچی استفاده می شود، البته از فنر مارپیچی آکاردئونی و اجزاء لاستیکی ارتجاعی هم استفاده می شود.
بطور متوسط ۵ قطره در ساعت یا ۱۲۰ قطره در روز، نرخ نشتی یک مکانیکال سیل می باشد. نرخ نشتی در پکینگ ها نسبت به آب بندهای مکانیکی ۱۰۸۰ به ۱ می باشد. یکی دیگر از مشکلات آب بندهای مکانیکی لزوم دقت بالا در اجرا و ساخت آنها است، به دلیل صافی سطحی بسیار بالا این مکانیکال سیل ها باید دقیق ساخته شده و مانند ابزارهای دقیق باید از قرار گرفتن در محیط آلوده و عدم دقت در محل آنها پرهیز شود.
سیل مکانیکی استاتیکی

سیل های مکانیکی استاتیکی  را  بر پایه ی نوع شان دسته بندی میکنند و مانند واشر , آب بند رینگی و … سیل ها را گاهی بر پایه جنس شان به دسته های غیر فلزی ,الاستومری , نیمه فلزی و … میشکنند .
گاهی نیز از روی هندسه شان , مانند واشر تخت , مارپیچی شده ,چین دار و… عموما چسب های آب بندی را نیز در دسته ی آب بندی های استاتیکی می شمارند .

سیل مکانیکی دینامیکی

 سیل های دینامیکی به دو دسته ی آب بندی های دورانی و آب بند های رفت و برگشتی تقسیم می شوند . آب بندی های دورانی را نیز به دوسته می شکنند .
-آببندی های تماسی که با اعمال فشار بین دو سطح , عمل اب بندی را انجام می دهند .
-آببندی های غیر تماسی که بدون اعمال فشار و تماس سطحی عمل آب بندی را انجام می دهند​​​​​​​

جهت استعلام قیمت محصول یا مشاوره در خرید با کارشناسان ما در ارتباط باشید 

مزایای آب بندهای مکانیکی (مکانیکال سیل ها)
 
بهترین آب بندی تحت شرایط سرعت، فشار و دماهای بالا، مخصوصا زمانی که حداقل نشتی در نظر باشد توسط آب بند مکانیکی قابل حصول است. مزایای استفاده از سیل های مکانیکی عبارتند از:
  •  جلوگیری از نشت مواد گران قیمت، خورنده و خطرناک
  •  کاهش هزینه نگهداری
  •  عدم نشتی هایی که باعث صدمه زدن به پمپ و یا تجهیزات جانبی آن پمپ شود.
  •  عدم نشتی هایی که باعث زنگ زدن و خورده شدن یاتاقان ها شود.
  •  عدم سایش در تجهیزات پمپ به خاطر وجود اجزاء آب بند
  •  در زمانهای متوالی نیازی به اپراتور و همچنین تعمیر و باز بینی نخواهد بود.
  •  کاهش زمان لازم برای تعمیر و یا آب بندی مجدد پمپ
آب بند مکانیکی باید در سه نقطه انجام شود :
• بین سطوح ثابت و دوار آببند
• بین قطعه ثابت و محفظه آببندی پمپ
• بین قطعه دوار و شافت یا بوش پمپ

آب بند مکانیکی تکی ، نابالانس داخل نصب شده
آب بند مکانیکی تکی روی شافت یا بوش داخل محفظه آببندی و پمپ نصب می شود . مایع پمپ شونده در تماس با همه قطعات آببند است و سطوح را نیز روانکاری می کند . فشار داخل پمپ روی سطوح اعمال می شود تا آنها را باهم نگه دارد و تا حدود 200psig را آببندی می کند . این رایج ترین نوع آببند مکانیکی برای مایعات تمیز و بدون کریستال است . یک خط از تخلیه پمپ به محفظه آببندی کار خنک کاری اضافه تری را انجام می دهد . برخی خط مکش متصل به هد بخار پایین را ترجیح می دهند .

آب بند مکانیکی تکی نابالانس ، بیرون نصب شده
فنر و عناصر محرک بیرون از مایع پمپ شونده هستند ، این مکانیکال سیل باعث کاهش مشکلات مرتبط با خوردگی و انباشت مواد رسوبی پمپ شونده روی فنر ها می شوند . این نوع مکانیکال سیل در صنایع غذایی رایج است ، فشار به حدود 35psig محدود می شود . نصب ، تنظیم و نگهداری این مکانیکال سیل آسان است .

آب بند مکانیکی تکی ، بالانس شده داخلی
این مکانیکال سیل بالانس شده بار اعمالی به سطوح را مطابق با فشار داخلی پمپ تغییر می دهد . این محدوده فشار آببند مکانیکی را گسترش می دهد .این نوع مکانیکال سیل در محدوده 600psig خوب عمل میکنند و گرمای کمتری نسبت به نوع نابالانس تولید می کنند و در صنایع پالایش نفت و صنایع عمومی که برخی مایعات در معرض تبخیر هستند رایج هستند .
آب بند مکانیکی تکی بالانس شده خارجی
این نوع مکانیکال سیل برای فشار 150psig مجاز می باشد . همینطور دیگر امتیازات آببند های خارجی را دارد .
​​​​​​​
اثر بالانس
مفهوم بالانس در آب بند مکانیکی بالانس مکانیکی نیست بلکه ارتباط بین نیروهایی است که تمایل دارند سطوح را از هم باز کنند و نیروهایی که تمایل دارند سطوح را ببندند . اکثر سازندگان این نوع آببند مکانیکی را توصیه می کنند .

آب بند های مکانیکی کارتریجی
مکانیکال سیل کارتریجی طوری طراحی شده اند که قطعات روتاری و ثابت ، فنر ها و آببند های ثانویه ، گلند ، بوش ها و همه قطعات دیگر در یک واحد مجتمع هستند . یعنی به جای اینکه چندین قطعه تکی باشند همه در یک قطعه نصب شده اند .

امتیازات آب بند مکانیکی کارتریجی
• در کارخانه نصب میشود
• کاهش زمان نصب
• تجربه فنی کمتری می خواهد
• تعمیرکاران دچار سردرگمی در ابعاد نصب نسبت به تنش فنر و بار سطح نمی شوند .
• هزینه نصب کمتری دارند

آب بند مکانیکی دوگانه
مکانیکال سیل دوگانه در موارد زیر کاربرد دارد :
به عنوان کنترل زیست محیطی در کاربردهای آببندی سخت و مشکل
جبران شرایط کارکردی خاص
مایعات گران قیمت
مایعات انفجاری
مایعات سمی
مایعات فرار

نصب به عنوان آببند یدکی
بسیاری از کارخانه ها از آببند مکانیکی دوگانه استفاده می کنند زیرا :
• آب بند مکانیکی دو گانه را می توان قبل از تایید آببند برای ورود به انباردار تست کرد .
• آب بند مکانیکی دوگانه را می توان قبل از نصب ، تست خلا یا فشار گرفت .
• در کاربرد های آسان ، بواسطه تعویض این آببند ها تنها در یک نصب هزینه نت را کاهش می دهند .

آببند دو گانه پشت سر هم
در این نوع مکانیکال سیل سطح هر دو واحد روتاری در یک جهت است ، این آببند مکانیکی برای فشار های خیلی بالا توصیه می شود ، سیستم پشتیبان و لذا سطح بین دو آببند ، باید در ۱/۲ فشار محفظه آببندی داخل پمپ فشار بگیرد .

آب بند مکانیکی دوگانه پشت به پشت
این نوع مکانیکال سیل که سطوح آن پشت به پشت هستند فشاری بالاتر از فشار داخل محفظه آببندی می گیرد .
برای مایعات سمی ، انفجاری ، گرانقیمت ، خطرناک و فرار توصیه میشوند . مهم است که فشار آببند بالاتر از فشار مایع پمپ شونده داخل محفظه آببندی باشد .
برای رسیدن به امتیازات این آب بند مکانیکی ضروری است گیجی که مشخص کننده فشار واقعی محفظه آببندی است نصب گردد . از سنسور ها و ترانسمیترهایی می توان برای مانیتور و عکس العمل روی تغییرات فشار استفاده کرد . یکی از آببند می تواند خراب شود بدون اینکه تولید هدر رود یا نشتی ایجاد شود . این آببند باید به یک واحد پمپاژی وصل شود .
آب بند دوگانه روبه رو
این چیدمان آببند کاملا تطبیق پذیر و چند کاره است . بسته به نوع چیدمان لوله کشی سیستم پشتیبان ، این نوع آببند برای محدوده گسترده ای از کاربردها توصیه می شود .
با توجه به اینکه سیستم پشتیبان آن فشاری بالاتر از فشار محفظه آببندی دارد این آببند دوگانه برای مایعات خطرناک و سمی کاربرد خوبی دارد ( مانند آببند دوگانه پشت به پشت )
اگر سیستم پشتیبان تا ۱/۲ فشار محفظه آببندی فشار داشته باشد ، این آببند می تواند از عهده فشار های بالاتر برآید حتی اگر یکی از آببند ها خراب شود . سیستم پشتیبان با فلوی اجباری نباید تحت فشار باشد ، آن آببند خوبی برای حل برخی مشکلات طراحی و کارکردی سیستم پمپاژ می شود .

ویژگی یک سیل مکانیکی خوب
 
تعدادی از ویژگی های مطلوبی که برای آب بند های مکانیکی در نظر گرفته شده است، به صورت زیر می باشند:
١. توانائی آب بندی مواد فرار را بدون استفاده از مکانیکال سیل های جفتی داشته باشد.
۲. آب بند باعث آسیب دیدن الاستومر دینامیک و یا باعث خوردگی سایشی شفت پمپ نشود.
3. مکانیکال سیل باید در شرایط غیر متراکم ساخته شود. به عنوان مثال فنرها باید خارج از سیال باشند.
۴. سیل مکانیکی باید قادر به ایجاد تعادل برای مقادیر مناسبی از حرکت محوری و شعاعی شفت باشد.
۵. آب بند باید به گونه ای طراحی شود که تا حد امکان نزدیک یاتاقان قرار گیرد تا از اثرات انحراف شفت بکاهد، بهتر است سیل مکانیکی بین فضای محفظه آب بند و یاتاقان با فضایی که دارای قطر زیاد است قرار گیرد تا باعث ایجاد فضای شعاعی داخلی زیادی برای آب بندی شود.
۶ . مکانیکال سیل باید گرمای کمتری را تولید کند، گرمای تولید شده از سطح آب بند می تواند برای بسیاری از سیال ها مشکل ساز باشد. هر گرمای تولید شده بین سطوح آب بند، باید به صورت موثری از روی سطوح صیقلی شده و الاستومر دینامیک دور برده شود.
۷. هر الاستومر دینامیک (که نمونه آن ارینگ می باشد) باید قابلیت خم شدن، چرخیدن و لیز خودن روی سطح تمیز (مانند سطح کربن) را داشته باشد.
8. بار روی سطح مکانیکال سیل بایستی به گونه ای قابل تنظیم باشد که هنگام تنظیم پروانه و افزایش محوری طول شفت، اثرات وارده را به تعادل برساند. آب بند های فشنگی این کار را به خوبی انجام می دهند.
۹. همه مواد استفاده شونده برای آب بند باید از لحاظ نوع و کیفیت، شناخته شده باشند.
۱۰. آب بند های مکانیکی بایستی به صورت هیدرولیکی متعادل شده باشند تا از تولید گرمای ناخواسته بین سطوح صیقلی شده جلوگیری کنند.
 
گرمای تولید شده در حین کارکرد آب بند مکانیکی می تواند بر روی موارد زیر اثر بگذارد.
 
1. سطوح آب بند، مخصوصا سطوح کربنی و روکش دار یا سطوح سخت روکش دار
۲. الاستومرها، مخصوصا الاستومر دینامیک
۳. خوردگی بیش از حد قطعات سیل مکانیکی
۴. گرما بر روی محصول ایجاد شده تاثیر می گذارد و باعث تغییر شکل آن می شود.
۵. قدرت داخلی آب بند (مخصوصا صافی سطوح و الاستومر)

جهت استعلام قیمت محصول یا مشاوره در خرید با کارشناسان ما در ارتباط باشید 

خرید انواع آب بند مکانیکی با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت 
آب بند قطعه یا وسیله ای است که با پر کردن فضای خالی بین دو سطح , دو محیط را از هم جدا می کند و بسته به اینکه سطوح آب بندی شونده , نسبت به هم حرکت داشته باشند یا نه ,انواع سیل مکانیکی به دو دسته آب بندی ها استاتیکی و آب بندی ها دینامیکی تقسیم می شود .
آب بند های استاتیکی : دو سطح نسبت به هم حرکتی ندارند .
آب بند های دینامیکی : دو سطح نسبت به هم حرکت دارند .حرکت دورانی یا حرکت رفت و برگشتی.
گاهی حرکت بین دو سطح بسیار جزیی است  ,مانند اتصالات انعطاف پذیر سیستم های لوله کشی . انواع سیل مکانیکی مورد استفاده در این حالت را آب بندی نیمه استاتیکی یا شبه استاتیکی و یا انعظاف پذیر می نامند .
دسته ای ازآب بند ها مانند گرد گیر ها و یا بعضی  از انواع آب بندی های رینگی برای جلوگیری از ورود گرد و خاک و دیگر مواد مضر به فضای آب بندی شده به کار می روند .

شرکت پیشروان صنعت متالوژی ایرانیان با یک دهه سابقه در امر تولید قطعات تخصصی سیل مکانیکی و گرافیت های صنعتی جزو تولید کنندگان برتر کشور بشمار می آید ، جهت استعلام قیمت محصولات و یا مشاوره در مورد قطعه درخواستی با کارشناسان ما در ارتباط باشید .
آببند مکانیکی-
آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی-​​​​​​​آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-آببند مکانیکی​​​​​​​-​​​​​​​